Ezek a legkörnyezetbarátabb hőtartó papírpoharak

Az 1907-ben feltalált papírpoharak ma annyira népszerűek, hogy elárasztják a bolygót. Az eldobható poharak globális fogyasztása évi 487 milliárd darabra becsülhető, ebből 250 milliárd műanyaggal bevont papírból készül, 94 milliárd polisztirol habból.

Bár az újrafelhasználható poharak a legfelelősségteljesebb megoldások, mégis okoznak problémát a környezetvédelem terén. Sajnos ezeknek a poharaknak a nagy részét nem hasznosítják újra, hanem hulladéklerakókban kötnek ki, ahol az előállításukhoz felhasznált anyagok és erőforrások elvesznek. A jó hír az, hogy vannak megoldások, és a gyártók képesek egyszer használatos poharakat előállítani gyorsan megújuló, fenntartható forrásból származó nyersanyagokból, amelyek nem mérgezőek, és használat után könnyen újrahasznosíthatók, így értékes erőforrásokat és tápanyagokat juttatnak vissza a körforgásba.

A modern papírpoharat eredetileg 1907-ben találták fel, hogy csökkentsék a közösségi vizespoharak okozta betegségek terjedését. Egy egyszerű papírtölcsérből 1950-re kétrészes, viaszos szerkezetté fejlődött. 1960-ban a hab polisztirol pohár vált az előnyben részesített választássá, és 27 évig uralkodott. 1987-ben a Starbucks, a polisztirol poharak negatív környezeti hatása által motiválva, áttért a papírral bélelt, vízálló műanyag bevonatra – ezzel meghatározva az iparági mércét az egyszer használatos, eldobható forró italokat kínáló poharak terén a következő 22 évben.

2009-ben indult el az innováció következő hulláma, és debütáltak az első PLA bioműanyaggal bevont papírpoharak.

2006 eleje óta, amikor az első PLA bioműanyaggal bevont papírpoharak megjelentek a piacon, a hagyományos műanyag bevonatú papírral szemben bevált, technikailag és kereskedelmileg is életképes alternatíva áll rendelkezésre.

Jelenleg a globális éves hőtartó papírpoharak kevesebb mint 5%-át – (körülbelül 4 milliárd darabot) – vonják be PLA-val. A PLA-bevonatú poharak valóban drágábbak, mint a hagyományos poharak – akár 30%-kal is drágábbak –, ​​ez egy kis ár azért, hogy élvezhessük kedvenc italunk útközbeni fogyasztásának kényelmét egy fenntartható módon előállított termékben, amely a hulladéklerakóktól eltéríthető.

A hagyományos műanyag PLA-val való helyettesítése az egyszer használatos élelmiszeripari csomagolóanyagok előállításához számos környezeti előnnyel jár:

  • A PLA bioműanyag gyorsan megújuló erőforrásokból készül, nem olajból
  • A PLA bioműanyag gyártása akár 75%-kal kevesebb CO2-t bocsát ki, mint a hagyományos műanyagok – már csak ez a tény is fenntarthatóbbá teszi ezt az anyagot, mint a hagyományos műanyagot, amelyet helyettesít.
  • A PLA bioműanyag kereskedelmi forgalomban komposztálható – így a csomagolás és az esetleges élelmiszer-maradványok nem kerülnek hulladéklerakóba.

A hagyományos műanyaggal bevont papírral ellentétben a PLA bioműanyag bevonat speciális berendezés nélkül feloldódik a papír újrahasznosítási folyamatában.

Az egyetlen bizonyítottan technikailag és kereskedelmileg is életképes hosszú távú megoldás az összes egyszer használatos élelmiszeripari termék esetében is az, hogy olyan módon gyártják őket, amely összhangban van a körforgásos gazdasággal, és támogatja azt. A körforgásos gazdaság a jelenlegi lineáris termelési modell – a „vegyél, gyárts, ártalmatlanítsd” – ellentéte.

Fenntartható forrásból származó, bőséges, gyorsan megújuló, nem mérgező anyagokból kellene termékeket készíteni, amelyek visszajutnak a körforgásba. Ez nem valami utópikus jövőről alkotott vágyálom. Manapság számos innovatív műanyag alternatívát használnak a kiváló minőségű, funkcionális csomagolások előállításához, amelyek jelentősen csökkentik a környezeti hatást.

Forrás: guardian


Cikkeinket, híreinket, fotóinkat és videóinket nem AI gerenálja